söndag 6 februari 2011

Ok, I admit...

...I might have gone a little crazy here. Tänkte göra lite marmelad och det blev 26 burkar. Oops!
Förra året gjorde jag enkel sats och de burkarna försvann i ett nafs, så i år tänkte jag ta i ordentligt från början så att vi slipper köpa färdig marmelad framåt hösten. Men hallå, 26 burkar känns lite mycket faktiskt... Den söta Floridaburken köptes 1979 när vi var i Florida första gången. Mamsen var på vippen att slänga den, men skrotsamlaren Helena räddade den för eftervärlden.
Vilka insatser vi skrotsamlare gör varje dag, ofta helt utan att uppmärksammas för våra goda gärningar för mänskligheten... Nåja, vi gör det ju så gärna .
God är marmeladen i alla fall, här är receptet för hugade spekulanter. Now is the time to do it för i februari är apelsinerna som bäst!

Marmelad (8-10 burkar)
1, 5 kg frukt (ett nät italienska blodapelsiner, två citroner och en blodgrape)
1,5 l kallt vatten
2,5 kg socker (=3 l)
3 tsk citronsyra
Dag 1: skrubba frukten väl och låt torka. Skiva den och spara alla kärnorna i en kopp med lite vatten så att kärnorna täcks. Lägg frukten i en rostfri buke och slå på vattnet. Låt stå i kylen till nästa dag.
Dag 2: häll över frukten och vattnet i en syltkastrull och koka på svag värme under lock i 45 min. Kärnorna ska kokas med inknutna i lite gasbinda el dyl. Häll även i vattnet från kärnorna.
Tillsätt sockret och rör om, låt koka kraftigt utan lock i ytterligare 40-50 min. Rör då och då. Lös citronsyran i lite vatten. När det kokat färdigt rör i citronsyran. Fyll på burkar och förslut direkt.
Voilà! Klart för att avnjutas.
Kram på sig, Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar