tisdag 28 december 2010

Granen sitter väldigt löst...

Såhär några dagar efter jul riktigt spritter det i fingrarna och jag vill inget hellre än att plocka bort julgranen och lite annat rött pynt. Det är så märkligt att det som nyss var så rätt nu känns så fel och passé...
Att ta bort granen redan skulle nog inte falla i så god jord så istället njuter jag av tulpanbuketten som jag köpte åt mig själv idag. (Fast innan nyår är nog granen borta...)

Kram på sig, Helena



torsdag 23 december 2010

God jul!

Idag har vi roat oss med att få det sista färdigt inför morgondagen, och kottarna har dekorerat sina pepparkakshus. De bakade delarna själva för ett par veckor sedan men sen blev de bara liggande. Idag gjorde vi slag i saken och jag hjälpte till att sätta ihop det stora huset med smält socker. Det lilla som sonen gjort satte dotran ihop med glasyr men det behövdes starkare saker till det stora huset som dotran gjort. Glasyren och resten av dekorationerna har de gjort själva.
Kottarna är mer än nöjda. Husen står på soffbordet i vardagsrummet där alla måste passera och beundra mästerverken. Släden och paketen gjorde jag när jag var sisådär 13 år och de har blivit sparade och använda varje år till pepparkakshus sedan dess.
Imorgon får vi besök av hela tjocka släkten men det är knytis så läget är under kontroll. Hoppas ni alla får en underbart god jul, det tänker vi ha!
Kram på sig, Helena

tisdag 21 december 2010

Kyla och granar

Midvinternattens köld är hård, sisådär 21 minusgrader här ikväll. Jösses, och värre ska det bli säger de.
Granen som står ute är vacker med lite ljus och mycket snö. Granen inne däremot blev mycket välpyntad, kottarna är jättenöjda och lådan med julgranspynt är helt tom. Suck, försökte ett tag att begränsa pyntandet men gav upp när äldsta dotran sa "du kan väl inte feng shuia granen heller!"
Nänä, vräk på då.

Snart kommer tomten!

Kram på sig, Helena

måndag 20 december 2010

Julstrumpor på parad

Hej igen! I trappan hänger våra julstrumpor på parad. Jag sydde de första när äldsta dottern föddes och då fick det bli stuvar och billiga tyger jag kom över. Vartefter familjen växte fick jag sy fler. Ibland vill jag sy nya i andra tyger och i mildare färger, men nä, det får nog duga med de här gamla trotjänarna i år igen.
På natten till julafton tar sig tomten tid, fast han har så mycket att göra, och kommer förbi och fyller strumporna med lite godis och småpresenter. Det brukar vara rusning i trappan tidigt på julaftons morgon.

Till och med vossarna har en egen strumpa, ja en tillsammans alltså. Inga namn på den utan ett hundben istället, den symbolen förstår ju vilken hund som helst...
Kram på sig, Helena


söndag 19 december 2010

Julgodis

Hej igen! Här är det snorigt men ganska glatt ändå. Idag har vi fixat lite julgodis, herrn i huset har gjort knäck och kola och själv har jag gjort rocky roads, himla mumsigt alltihop. Vi har provsmakat ordentligt för att kunna vara riktigt säkra på det...
Det tjusiga äpplet på bilden köpte herrn häromdagen, det är en nyttigare variant av julgodis onekligen. Många äro de som erbjudit sig att äta upp äpplet men än har ingen fått sin önskan uppfylld. Det blir nog kottarna som får dela på det på juldagen skulle jag tro.
Kram på sig, Helena

fredag 10 december 2010

Det är blommorna som gör det

Julpynt och stjärnor i all ära men nog är det alla blommor som är grädden på moset i juletid? Jag har många amaryllisar i olika fönster här hemma, några blommmar vackert och andra har inte kommit så långt än. Hyacinter finns det också ett antal, alla vita precis som amaryllisarna. De första hyacinterna har redan blommat ut och ersattes idag av nya.

Bara i köksfönstret finns två julstjärnor som dessutom är spräckligt röda. Här har vi haft julstjärnor sedan första julen här för 10 år sedan, även om de inte alltid har varit röda som i år. De står i mina fådda valdemarsuddekrukor, bredvid den gamla vågen med den sköna gröna färgen.

Kram på sig, Helena

tisdag 7 december 2010

Granen står så grön och grann i stugan!

Ja, den här lilla amerikanska varianten i alla fall. Den står i tv-rumsfönstret bredvid orkidéerna som helt verkar ha gett upp. Suck!
Den stora "Disney-granen" får vänta ett tag till innan den får komma upp från källaren för att fyllas till bredden med pynt av kottarna.

Ser ni förresten frosten på fönstrena? Det blev så häromdagen när det var så vansinnigt kallt. Rullgardinen har jag målat lite på, vit färg på vit gardin, det blir fint när solen lyser på den.

Kram på sig, Helena

lördag 4 december 2010

Den blyga modellen

Nu har spillkummen äntligen gått med på att låta sig förevigas, om än lite motvilligt. Idag bakades det en hel del här hemma. Jag och Lilla Loppan gör aldrig något halvdant i bakväg så det blev flera sorter. Här är det limpdegen som ligger och jäser.
När bakningen var avslutad fick spillkummen bli stor fruktskål igen, då kan den ju stå framme på bänken hela tiden. För inte kan man gömma en så'n skönhet i ett skåp!

De tre limporna blev så här. I en av dem knådade jag in en drös med valnötter i sista stund. Ombyte förnöjer.
Kram på sig, Helena


torsdag 2 december 2010

Kallt för små tassar

Inne är det varmt och skönt, vossarna ligger vid brasan och myser. Ute är det onödigt kallt, 18-19 minusgrader på kvällen. Då är det inte lätt att få ut sina små nakna vovvar på promenad, fast fleeceoverallerna är på och extra värmande täcke är det de små tassarna som inte vill sättas ner i det kalla vita. Pingu pinnar på om promenaden är kort, men den gamla farbrorn Caesar får jag bära minst halva sträckan. Det är inte lätt att vara en gammal vovve när vinterkvällens köld är så hård.

I vardagsrumsfönstret står glasfatet på fot med kupa, också ett fynd från Säters julmarknad faktiskt, bredvid den fina tovade tomten från Lena. Den söta nyckelpigan har Lilla Loppan gjort.

Vad sägs om -5 grader och strålande sol nu framöver?

Kram på sig, Helena

onsdag 1 december 2010

Julstämning i kubik

Julstämning i kubik fick jag i söndags då vi (Ceciliakören) sjöng på Säters julmarknad hela eftermiddagen. Det var jättemysigt och stämningsfullt, mycket folk och kallt så in i Norden! Vi vann till och med priset för finaste marknadsstånd, minsann!

Faktum är att marknadsdagen började på bästa tänkbara sätt för mig. Redan innan klockan 14 då alla försäljare höll på och fixa med sina saker hittade jag en gammal, fin och vit spillkum som jag genast la rabarber på. En sådan har jag velat ha länge och nu är den min! Ha! Ibland har man tur.

Nu skulle man ju kunna förvänta sig att bilden här ovanför var på just ovan nämnda spillkum, men så är ju inte fallet som ni märker. Jag har glömt att fota den, så ni får istället se änglarna som kommit upp från källaren för att hedra oss med sin närvaro under juletiden. De står på spiselkransen i vardagsrummet; en loppisfyndad, en fådd och en tillverkad av min kära dotter, en fin liten samling.

Kram på sig, Helena