måndag 30 augusti 2010

Ett trasigt örngott...


...blev en hel lampskärm. Den här lampskärmen kostade 10 riksdaler, fast då var den förstås vinrödrutig med en rosett i sidenband. Nja, inte så charmigt kanske, men ett gammalt örngott med både ett fult hål och en fin spets blev en rätt ok lampskärm.

Här sitter den på en grön marmorlampfot som också den köpts på loppis för en tjuga. I sovrummet är väggarna ljust gröna så där passar lampan som Hans i Greta - nej jag menar handen i handsken naturligtvis.
Kram på sig, Helena

söndag 29 augusti 2010

Blått blev svart


I min gamla kökssoffa som kommer från min farmor finns ett lapptäcke som jag sydde av gamla jeans påsken 2004. Jag gillar fortfarande lapptäcket men inte färgen. Lösningen blev att färga om täcket till svart. Så här blev det, jag gillar att rutorna blev olika mörka.


Soffan står i vardagsrummet i änden på vårt stora matsalsbord. Min önskan är att få plats med den i köket, men då måste en liten vägg bort först så det dröjer nog...

Kram på sig, Helena

fredag 20 augusti 2010

Lilla Loppans rum


I onsdags på min lediga dag bestämde jag mig för att äntligen fixa väggen i Lilla loppans pyttelilla men rätt fina rum. Här har jag rivit ner nästan all tapet, ett jobb som Loppan startade för flera år sedan och som gjorde det nödvändigt att göra om hela väggen. Hon låg där då i sängen och rev loss lite bitar av tapeten när hon var arg. Till och med den rosa väggen blev drabbad av hennes vrede. Men det var ju jättelänge sedan, när hon var liten, nu när hon är 5 har hon helt tagit avstånd från den sortens aktiviteter. Skönt!

Att fixa den här väggen trodde jag skulle gå snabbt och smidigt men det visade sig vara ett jätteprojekt, bara att ta ut sängen tog sin lilla tid eftersom den bara är några centimeter kortare än väggen. Jag hade glömt att jag ställde dit den innan jag skruvade upp fönsterbrädan... Nåväl, det blev klart i alla fall och resultatet blev en dröm i rosa för en liten Loppa i sina bästa år. Som sig bör när man är 5 har vi tagit bort sidan på sängen, och hittills har hon inte ramlat ur. (Det ligger lite mjuka kuddar där nedanför utifall att...)

Här i hyllan står en Barbie-bil och "radion" som hon lyssnar på Astrid Lindgren-sagor i. Under sängen finns backar med mer Barbies och tillbehör.

Det här bordet och stolarna målade jag till Loppans storasysters ettårsdag för 10 och ett halvt år sedan. Hoppsan vad fort tiden går när man har roligt!
Kram på sig, Helena

måndag 16 augusti 2010

Tea for two!


Ser ni vad som står på bordet? Den ljuvliga och dessutom helt kalorifria prinsesstårtan fick jag igår av min snälla granne Lena som har flinka fingrar som ni märker. Hon sa att Lilla Loppan kunde ha den att leka med, men som ni ser leker jag nog helst själv med den...

Tårtan liksom krävde att jag dukade upp tea for two runt omkring den så så fick det bli. Kopparna fyndades billigt i Orsa för något år sedan och faten kommer från närmsta loppis. Tekannan är det enda som köpts nytt, den kommer från Indiska och passar bra till.

Nä, nu får det vara färdiglekt för den här gången, men tårtan behåller jag själv, den passar ju så bra där på verandan.

Tack snälla Lena! Och du, vi kanske ska börja samåka? Vi ska ju ändå alltid till samma ställe... ;-)
Kram på sig, Helena

söndag 15 augusti 2010

Rundgång...


I fredags fick jag en snilleblixt. Bakbordet som jag målade för några veckor sedan och ställde där ute under tak har fått komma in i sovrummet. Jag har ibland saknat att ha en egen liten arbetsplats där symaskinen kan få stå framme tills jag är klar (orörd av små fingrar dessutom...). Plötsligt insåg jag att jag ju hade bordet jag behövde. Så det fick flytta in i det här hörnet i vårt sovrum.

Nu var ju inte det här hörnet tomt innan utan där stod den här lilla byrån som då fick flytta ut i tv-rummet.

Nu stod ju inte murgrönan och jordgloben på golvet innan, nähädå, utan de stod på en kista som då fick tömmas och flytta in i dotrans rum.

Hon blev glad för den extra förvaringen och för att få ett större bord vid soffan. Jo, just det större ja, det var alltså inte tomt där heller innan utan där stod det här lilla bordet som fick flytta in i vårt sovrum bredvid korgstolen...

Det var naturligtvis inte tomt där heller innan utan där stod ett litet vitt och fint blomformat pelarbord som just nu står i garaget och väntar på ett nytt hem. Även om jag inte på något sätt lever efter devisen en in en ut så var det tvunget att bli just så den här gången.
Kram på sig, Helena

onsdag 11 augusti 2010

Äntligen färdigmålade väggar!


Idag har jag målat de sista kvadratmetrarna av huset. Äntligen är alla väggar mörka och fina. De kommer nog att sakna oss på Nordsjö färg nu; jag vill inte ens tänka på hur många tiolitersburkar med färg vi köpt och jag vill ännu mindre veta hur mycket pengar som gått åt...
Nåja, riktigt fint blev det och nu dröjer det väl i alla fall 10-15 år innan det här huset ska målas igen. Nästa år får vi roa oss med att måla gästhuset och friggan...

Kram på sig, Helena

tisdag 10 augusti 2010

Flitiga...


...som Flitiga Lottan här i gluggen är vi verkligen här hemma. Herrn i huset har spenderat mycket tid uppflugen på en stege med en pensel i högsta hugg och jag har målat en hel del jag också, plus att jag (äntligen!) tagit tag i operation rensning av garage. Dessvärre finns här två garage så mycket elände och skrot fanns det här. Efter två turer till soptippen med jättesläpet börjar det nu faktiskt att likna något. Det är så skönt att få ordning på prylarna och vi ska verkligen inte samla på "bra-att-ha-grejor" som vi aldrig använt och troligen aldrig kommer att använda. Det är ett löfte!
Dessutom (fast det behöver man ju inte berätta för alla familjemedlemmar) finns det numera plats för fler fantastiska loppisfynd...
Kram på sig, Helena

söndag 8 augusti 2010

Ett trebent bord och en sliten blå pall...



...hade jag knökat in i bakluckan tillsammans med våra väskor och ett solur på väg hem från sommarstugan för någon vecka sedan. Jag har alltid gillat det här bordet med ringen runt benen.


Bordet är från min svärmors föräldrahem och kanske är pallen det med rent av. Nu står de i alla fall i vårt gästhus. Det var faktiskt pallen som gjorde att det fick bli blåa accenter i gästhuset, vilket inte var så dumt för det fanns lite blåa saker sparade i gömmorna som nu kunde få komma fram. Till exempel den lilla duken som jag broderade med korsstygn när jag gick på mellanstadiet.
Kram på sig, Helena

tisdag 3 augusti 2010

En liten tur i trädgården...


Tog ett varv i trädgården häromdagen med kameran i högsta hugg. Det växer så det knakar på vissa ställen. Den här gamla rosbusken klippte jag ner helt och hållet i början av somaren för att kunna rensa bort brännässlor som växte ikapp med rosen. Jag trodde aldrig att den skulle hinna bli så här stor den här sommaren! I det gröna finns till och med några rosa rosknoppar!

Ett par margueriter växer i paviljongens hörna.

Kryddhörnan i närheten av grillen och köket, bara att knipsa av lite och ha i maten.

Tre tomatplantor har vi och vi väntar fortfarande på att någon ska mogna...

Ett par pelargoner utanför friggan. I bakgrunden skymtar röda vinbärsbusken och de vansinigt vanskötta hallonsnåren som ger så otroligt mycket hallon!

Fler pelargoner, här finns ju ett trettiotal men alla är inte så här stora.

Tacksamma är de att odla i alla fall och blommar som tokiga så här års. Plankan bredvid till höger är en bit drivved som jag fick med mig hem från Fryken, Värmland.
Kram på sig, Helena