onsdag 31 mars 2010

Kakling pågår!


Jojo, efter en del setbacks i form av byte av kakel bla, är nu kaklingen äntligen på gång! Efter bara en dags arbete ser det redan ut så här.

Det är ju de stora enkla ytorna som går fort förstås... Allt pill vid fönster och vinklar och vrår återstår fortfarande, men det är kul att se lite framsteg, tycker jag.
Idag hände det saker i glasverandan också, trägolvet kom på plats och de sista fodren kom upp. Det tänkte jag dock inte visa förrän i morgon då jag hoppas hinna ytbehandla golvet också innan helgen. Får se om det hinns med.
Kram på sig, Helena

torsdag 25 mars 2010

Lampan med stort L!



Vilken lycka! Idag hittade jag den här fina lampan på loppis för 5 kronor!! Är inte en lyckad loppistur en perfekt avslutning på arbetsveckan så säg? Jag kan i alla fall inte tänka mig något bättre. Nä, jag har inte bara ledsyn, jag vet att den är grönlaserad och har en riktigt sunkig sladd. Kort och gott ser den ut som en lampa som bott ett låångt tag hos en heavysmoker. Fast egentligen vore det mer korrekt att använda imperfekt, för nu ser den inte alls ut så där. Den har genomgått en liten sprayfärgsbehandling samt en komplett eltransplantation här under eftermiddagen så nu ser den lilla raringen ut så här:



Nu kanske till och med ni få som nyss fnös och undrade över min mentala hälsa förstår vad jag menar? Vilken skönhet! Jag köpte ett nytt sladdställ i svart till den och skärmen hittade jag på 50% rea förstås. Det ska vara billigt och roligt att göra fint hemma.
Nu väntar jag bara på att få lite ordning i min lilla hall innanför glasverandan så att lampan kan få komma på plats på den vita byrån. Nästa vecka blir både verandan och hallen klar, och badrummet ska kaklas. Helt färdigt blir badrummet alltså inte förrän efter påsk. Men hoppsan - det närmar sig!
Ha det bra och lycka till på loppisturen!
Kram på sig, Helena

söndag 21 mars 2010

Nya små telningar och gamla brev


Visserligen ett dygn senare än utlovat, men här är i alla fall de nya små pelargontelningarna. De står i ett soligt fönster på glasverandan som inte är riktigt klar än, nä det är sant.

Jag kunde inte låta bli att ställa dit dem ändå, dels för att se hur det blev och dels för att det är fullt i mina andra pelargonfönster.

Igår firade vi en liten 2-åring med pompa och ståt, mycket trevligt och jättegott! Då fick jag en bibba med brev som jag skrev hem till familjen under mitt år som utbytesstudent i USA 1989-90. Jösses vad jag skrattade när jag läste vad jag skrivit! Jag låg dubbelvikt över köksbordet och skrattade så jag grät. Herrn i huset förstod inte riktigt vad det var som var så kul, well I guess you had to be there. Äldsta dottern var dock med på noterna emellanåt, det måste vara kul för henne att höra hur mamsen tänkte och tyckte som 18-åring... Jag skrev och fick vansinniga mängder brev under det där året så det är lite som att läsa en dagbok faktiskt. Vad mycket galna grejor jag hade glömt att jag varit med om! De breven ska definitivt sparas, åh vad herrn i huset blev glad nu, han älskar att jag sparar på saker och han är också överförtjust i att flytta möbler hit och dit...

Nä, nu måste jag nog ta mig ner till glasverandan och måla på ett lager till av den vita färgen, förhoppningsvis det sista.

Kram på sig, Helena

fredag 19 mars 2010

Ogräsrensning redan?



Hej! Idag när jag vattnade mina små raringar i köksfönstret upptäckte jag en fripassagerare i min pelargonkruka.



Jag tror aldrig jag börjat jakten på maskrosor så tidigt förut. Den här är i alla fall ett minne blott numera.



Det är så tacksamt att odla pelargoner och jag blir så glad när de växer så det knakar och nya gröna blad ploppar fram här och där. Ungefär hälften av mina pelargoner blommar eller bär knopp redan. Det är vår i kubik det!



Som om inte de 27 pelargoner (hur blev det så många?) jag redan hade räckte tog jag ett gäng sticklingar när jag planterade om dem. Några av dem har idag fått flytta ut på den inte riktigt färdiga glasverandan. Ja-a, vem orkar vänta på att den ska bli helt klar när man kan tjuvstarta lite... Imorgon får ni se dem. Ha en skön kväll!

Kram på sig, Helena

torsdag 18 mars 2010

Lite påskfeeling


Hej igen!
Jag brukar inte påskpynta så särskilt mycket men lite påskliljor har väl aldrig skadat någon. Utanför ytterdörren ser det numera ut så här. Påskliljorna har stått ute sen förra veckan någon gång och det har gått bra, de står ju lite skyddat så nära väggen och under tak. Lite längre bort under samma tak har de fått sällskap av en större variant av påskliljor som står på en hylla där en ljusslinga fortfarande dröjer sig kvar. Jag får nog nöja mig med det här så länge för det gör sig inte att ställa fram mina fina loppisfyndade hönor i den här röran. Tanken på att fylla hönorna med påskgodis har jag helt släppt för jag vet ju att jag aldrig skulle kunna låta bli att provsmaka lite då och då och då och ... Då kan man lika gärna ge upp satsningen på beach 2010 på en gång.



Inomhus har badrummet fått sig några lager fuktspärr och gummislask och allt vad det kan tänkas heta. Nu återstår kakling minsann...
Glasverandan ska också ta form ordentligt nästa vecka då golvet ska fixas. Pärlsponten sitter på plats även om det är några lager färg som saknas. Jag var bara tvungen att pluppa dit ett par lampor för att se hur det blev... Under fönstret sitter termostaten till golvvärmen som ska ligga under trägolvet. Känns skönt att slippa stora element i ett så litet utrymme.



Hoppas jag snart kan sitta där på verandan i min korgstol och dricka chaite och läsa inredningstidningar.

Kram på sig, Helena

fredag 12 mars 2010

Vårtecken


Vilken vårdag! Takdropp och solsken, det är min melodi. Här i soffan under tak vid ytterdörren har jag och lilla loppan suttit idag och fikat lite i solskenet. I krukan bredvid växte i somras gräslök i mängder, nu såg det helt torrt och dött ut. I närbild syns dock att nya små gröna skott är på väg fram. Härligt!


Här är två till som tyckte om vädret!

Nedanför köksfönstret där vi haft 16 grader som varmast i solen för några dagar sedan har lökarna kommit så här långt. Lite lustigt att det bara en meter bredvid är tjockt med snö...

Hoppas på mer vårväder under helgen! Men först ner i källaren till färgburken...
Kram på sig, Helena

torsdag 11 mars 2010

Kvistlackning mm



Ja-a, det är så här jag förspiller min ungdom på kvällarna nu förtiden. Pärlsponten ska shellackas och grundmålas innan den spikas upp på måndag så det gäller att ligga i. Sedan återstår ett par lager av den vanliga vita snickerifärgen, men dem målar jag på plats. Det är ju inte så mycket väggyta så det är inte så väldans mycket jobb, tack och lov.

Idag blev golvet i badrummet spacklat så nu återstår bara fuktspärr och kakel! Men, se där nu rasslar det visst på lite, tror jag. Visst kan man ana den framtida glansen? Tjing för att duscha först!



Kram på sig, Helena

måndag 8 mars 2010

Biscottiburken


Den här stora glasburken hittade jag på loppis för några veckor sedan. Åh, vad den skulle passa bra som biscottiburk - tänkte jag då, överförtjust. Den har förvisso varit en burk med biscotti i, ett litet tag, men allra mest har den varit en burk utan biscotti...

Duken fick jag med från senaste besöket hos mor och far, den har nog min mormor gjort en gång i tiden. Jag tycker det är lite häftigt med batik, jag går och laddar och vilket år som helst kommer jag att batikfärga några tråkiga lakan som ligger och väntar. Vilket år som helst alltså, inte nödvändigtvis i år. Jag måste ju först fylla burken med nya biscotti, sen kanske...

Kram på sig, Helena

söndag 7 mars 2010

Sågspån och allmän röra

Ja-a, nog för att det går framåt med byggandet, men inte tillräckligt fort om man frågar mig. Vi har sågspån till förbannelse, överallt, hela köksgolvet, trappan, hallen och vardagsrummet... Sen går snickarna, elektrikern och rörmokaren i det och drar runt det lite till, hemskt gärna med lite lätt snöiga skor... Jo, det är kul att bygga, visst, jättekul!
När jag går genom vardagsrummet mot köket försöker jag alltid hålla blicken åt höger för då får jag se det här:

Ett loppisfyndat tråg med min farmors gamla virkade spetsar och gamla vackra nycklar bland annat.
Det gäller att inte glömma bort sig och råka titta till vänster för då får man se det här. Jösses vad det ser ut här!



Det här är saker som förhoppningsvis ska tillbaka in i den lilla hallen utanför glasverandan, även om det känns som en omöjlighet att få plats med allt.

Glasverandan ja, hittills har allt krut lagts på badrummet på övervåningen för att få det färdigt. Imorgon kommer det sista att gipsas där och sen i nästa vecka ska det kaklas om allt går som det ska. Det innebär att min ljuvliga glasveranda inte är så ljuvlig än, utan den ser ut så här:



Vilken tur att jag begåvats med så livlig fantasi att jag hela tiden ser allt det här så som det ska bli och inte nödvändigtvis som det är just nu.

Har du behov av sågspån så hör av dig!
Annars, kram på sig, Helena

onsdag 3 mars 2010

Målad skönhet



Hm, undrar om den här skönheten ska få plats i nya badrummet? Just nu kommer den inte till sin rätt där den står inklämd i sovrummet. Ja, den som lever får se.
Kram på sig, Helena

Väckta ur vinterdvalan



Häromdagen tog jag mig äntligen i kragen och planterade om mina små raringar som stått i källaren sen i somras. De hade skjutit många ljust ljust gröna rangliga skott och stod där nere i röran och blommade så hjärtskärande.
Nu är de bryskt avklippta och nedstoppade i ny jord och satta i husets allra soligaste fönster.



Som här i sovrumsfönstret till exempel. Vi har tre fönster i tre väderstreck i sovrummet, två är perfekta för att driva upp frön eller skrämma liv i pelargoner efter vintern. Det blir som ett växthus i sovrummet på våren och sommaren, vackert men lite jobbigt att sova i hettan ibland...
Även dotterns ena fönster fyller jag med pelargoner så här på senvintern, men inte jublar hon för det inte! Otack är värdens lön.
Nu återstår bara fyra pelargoner i källaren att plantera om, det är dessvärre några av de största som är svåra att få plats med i fönstren. Men vill man så går det, för tänk att snart ser de ut så här igen:




Längtar...
Kram på sig, Helena

måndag 1 mars 2010

Mer badrum och en ordentlig flicka!

Hej igen!
Jösses vad fort tiden går när man har roligt... Nä, just nu är det inte alls roligt med byggandet, röran och sågspånen håller på att driva mig till vansinne. Men, det är bara att gilla läget och motionera dammsugaren dagligen.

Idag rasslade det plötsligt till och både golv och tak kom på plats i badrummet, ja, nu ska ni inte "hoppa till slutsatser" här, när jag skriver golv betyder det att de spårade spånskivorna för golvvärmen kommit på plats. Ni kanske såg det vackra klinkergolvet jag visat förut för er inre syn, nä, det vore ju för bra för att vara sant att det redan blivit lagt. Var sak har sin tid.
Det känns rätt skönt dock att veta att en nyfiken liten kotte på upptäcksfärd eller en minst lika nyfiken liten hund utan päls nu inte längre riskerar att trilla igenom isoleringen rakt ner på hallgolvet under. Man lär sig att glädjas åt det lilla...




När det gamla badrumsgolvet togs bort visade det sig att avloppet under tvättstället läckt lite grann, bara en liten droppe då och då under de senaste 50 åren drygt så trägolvet under var "juttet" om vi säger så... Trist!
Det innebar att vi åkte på att riva bort innertaket i hallen under badrummet för att få bort allt det som var förstört. Det lustiga är att någon långt tidigare märkt att det läckt och istället för att lösa det problemet byggt ett extra innertak under det gamla i hallen. Syns det inte så finns det inte. (??) Korkat! Nå, nu blir det gjort på riktigt i alla fall.

När spånet (isoleringen) togs bort i badrumsgolvet hittade snickarna några sidor ur en gammal tidning. Tydligen gjordes badrummet eller i alla fall isoleringen i golvet år 1944. Tidningen var Östgöta Correspondenten från 19 juli 1944. Där kan man läsa att en villa utanför Linköping med tre rum och kök och hall, elektrifierad dessutom kostade 9000 kr. Huspriserna har gått upp lite sen dess... "En ordentlig flicka" kunde också få anställning på ett bageri, det var tider det! Undrar hur Östgöta Corren hamnat här i Dalarna?

Kram på sig, Helena